Het Hogeland; de omgeving

Ruimte & Rust

Waddenstee, midden op het platteland.

Westernieland (gemeente Het Hogeland) is een plattelandsgemeenschap. Gemoedelijk, rustig en ruim. Dicht bij de Waddenzee, Nationaal Park Lauwersmeer op steenworp afstand maar ook de stad (daarmee wordt de stad Groningen aangeduid, de enige stad in Nederland die als “stad” wordt genoemd) is dichtbij. Hieronder lichten we enkele bezienswaardigheden, die zich in de buurt bevinden, toe.

Pieterburen

Zeg Pieterburen, dan denk je aan zeehonden. Dit opvangcentrum heeft in de afgelopen decennia het dorp op de kaart gezet. Maar Pieterburen is allang niet meer alleen het zeehondencentrum. Wadlopen, kleinschalige attractieparken en gezellige restaurantjes geven het dorp nu de typerende sfeer.

afstand Waddenstee – Pieterburen

2,5 KM

Nationaal Park Lauwersmeer

Ook één van de Nationale Parken is dichtbij Waddenstee te vinden. De natuur in het Lauwersmeer is zo bijzonder dat het gebied is aangewezen als Nationaal Park. Bezoekers zijn dag en nacht welkom.

Afstand Waddenstee – Lauwersmeer

28 KM

De Waddenzee

“Het Mooiste Natuurgebied Van Nederland”, “Het bijzondere landschap van slikken, kwelders, duinen, geulen en zandplaten creëren een uniek gebied, die je nergens anders vindt”. Wat moeten wij er nog aan toevoegen, behalve dat het echt op loopafstand is vanaf Waddenstee?

afstand Waddenstee – Waddenzee

2,3 KM

Winsum, mooiste dorp van Nederland

Winsum is in 2020 door de ANWB uitgeroepen tot “Mooiste dorp van Nederland”. Winsum bestaat eigenlijk uit twee dorpen, Winsum en Obergum. Deze twee kernen zijn verbonden door twee bruggen, De Boog en de Jeneverbrug. Er staan prachtige panden (59 Rijksmonumenten) heeft vele terrasjes maar is het zeker waard om vanaf het water bekeken te worden. U kunt bij “De Jongens” (camping Marenland) een boot huren om door het Winsumerdiep te varen.

Afstand Waddenstee – Winsum

11 KM

Afbeelding van <a href="https://pixabay.com/nl/users/sarangib-37542/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=3834084">Bishnu Sarangi</a> via <a href="https://pixabay.com/nl/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=3834084">Pixabay</a>

De Klutenplas

Of nog dichterbij. ‘De Klutenplas’ ligt pal achter de zeedijk ten noordoosten van Westernieland. Het driehoekig stukje ex-kwelder (ca. 6 ha. groot) is door de St. Het Groninger Landschap op speelse wijze vergraven met ophogingen en waterpartijen. De stichting organiseert het hele jaar door bijzondere excursies in hun natuurgebieden in de provincie.

afstand Waddenstee – Klutenplas

5,5 KM

Groningen

Groningen is een bruisende veelzijdige stad met veel cultuur en evenementen, mooie historische monumenten zoals de Martinitoren, leuke winkelstraten voor een lekker dagje shoppen en smaakvolle restaurants. Kortom, er gaat niets boven Groningen!

Afstand Waddenstee – Groningen

25 KM

Menkemaborg, Uithuizen

De Menkemaborg is in oorsprong een uit de 14de eeuw daterend huis, een zogenaamd ‘steenhuis’, dat in de loop der tijd vergroot is. Het is één van de best bewaarde borgen in de provincie Groningen. De tuin ten westen van de borg is gereconstrueerd naar het originele tuinplan uit circa 1705 .

Afstand Waddenstee – Menkemaborg, Uithuizen

16 KM

Schiermonnikoog

Het eiland Schiermonnikoog is autoluw en is dan ook met name geliefd vanwege de aanwezige rust en ruimte. Het is in 1989 uitgeroepen tot één van de twintig Nationale Parken van Nederland, met volop duinen, strand, bossen, wad en polder.

Afstand Waddenstee – Schiermonnikoog

29 KM

(tot haven Lauwersoog)
Heb je een vraag?

Vraag het ons.